Tandarts & Mondhygiënist Zoetermeer – Wat u kunt verwachten als u naar de tandarts gaat

Mondhygiënist

Mondhygiënisten maken het gebit schoon, controleren op gaatjes en voorkomen tandvleesproblemen door regelmatige mondverzorging. Zij helpen ook de tandarts bij het opsporen van problemen met tanden en tandvlees. Tot de taken van een mondhygiënist behoren het uitvoeren van tandheelkundige onderzoeken, het maken van röntgenfoto’s en het aanmeten van gebitsprotheses.

Als het om uw glimlach gaat, vindt u het waarschijnlijk belangrijker dat uw tanden schoon zijn dan wat dan ook. En dat is terecht; je parelwitte tanden vrij houden van ziektekiemen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je lichaam gezond te houden. Regelmatige controle bij de tandarts is ook een essentieel onderdeel van een gezond gebit, en daarom zijn de meeste mensen zo enthousiast als ze van hun tandarts te horen krijgen wanneer hun volgende afspraak is. Maar laten we, voordat u op weg gaat voor een controle en het vullen van gaatjes, eens even doornemen wat u kunt verwachten van uw bezoek aan de tandarts of mondhygiënist in Zoetermeer.

Wat je moet doen voor je bezoek aan de tandarts.

Misschien vraagt u zich af wat u moet doen voor uw bezoek aan de tandarts. Hier volgen een aantal belangrijke zaken die u van tevoren moet regelen. Zorg ervoor dat u al uw medicijnen en vitaminen klaar heeft staan als u bij de tandarts komt.

  • Zorg ervoor dat u al uw eerdere medicijnen en vitaminen heeft ingenomen zoals voorgeschreven. De meeste tandartsen gaan pas de behandelkamer in als ze er zeker van zijn dat ze u veilig kunnen behandelen.
  • Zorg ervoor dat u rond de tijd van uw afspraak iets gegeten hebt. Uw tandarts kan u een licht kalmerend middel geven, zodat u meer ontspannen bent en gemakkelijker kunt werken. Als u kort voordat u verdoofd wordt iets eet, kan dat problemen veroorzaken.
  • Als u een beugel draagt, doe die dan van tevoren uit. De tandarts weet misschien niet hoe lang u de beugel al draagt, en het kan onveilig zijn om hem langere tijd aan te laten.

tandartscontrole

Wanneer u naar de tandarts gaat, is het waarschijnlijk dat u een gebitscontrole ondergaat. Tijdens dit onderzoek zal de tandarts waarschijnlijk verschillende instrumenten en apparatuur gebruiken om uw gebit en tandvlees te onderzoeken. Vanuit de tandartsstoel kan de tandarts gebruik maken van een tandheelkundige camera, een tandheelkundig ultrasoon apparaat, een tandheelkundige explorer, tandheelkundige sondes en/of een tandheelkundige explorer of sonde om puin en vuil tussen uw tanden en kiezen vandaan te halen. Hij kan ook een rubberdam, een tandspiegel en/of een lampje gebruiken om uw mond te onderzoeken.

Wanneer een tandarts een rubberdam gebruikt, zal hij u waarschijnlijk vragen uw mond te sluiten en een stukje latex of rubber tussen uw tanden te doen, zodat hij uw mond kan onderzoeken zonder dat zijn gereedschap of instrumenten besmet raken met bacteriën of ziektekiemen uit uw mond.

Tandheelkundig onderzoek

Uw tandartsonderzoek omvat waarschijnlijk ook een gebitsreiniging. Hierbij gebruikt de tandarts een borstel en/of tandpasta om eventuele bacteriën op het oppervlak van uw tanden te verwijderen. Uw tandarts kan ook tandzijde gebruiken om tandplak tussen uw tanden te verwijderen.

Opties voor het trekken van tanden en kiezen bij de tandarts in Zoetermeer

Wanneer u naar uw tandarts gaat om een tand te laten trekken, wordt u waarschijnlijk naar de tandartspraktijk gebracht en verdoofd. Zodra u verdoofd bent, zal uw tandarts waarschijnlijk uw mond verdoven en vervolgens een speciaal instrument gebruiken om uw tand te verwijderen. Het trekken van tanden en kiezen is een veel voorkomende ingreep en de meest voorkomende reden voor mensen om de hulp van een tandarts in te roepen. U vraagt zich misschien af waarom u een tand moet laten trekken. Het eenvoudige antwoord hierop is dat uw tand u pijn veroorzaakt en uw gezondheid negatief beïnvloedt; laat hem trekken zodat u gezond kunt blijven.

Er zijn verschillende redenen waarom u een tand zou willen laten trekken, zoals:

  • U hebt een gaatje dat u veel pijn bezorgt en u hebt niet genoeg geld om het te laten vullen.
  • U heeft een oude tand die pijn doet maar geen plaats in uw mond inneemt en die u wilt laten trekken.
  • U heeft een tand die beschadigd is en die waarschijnlijk ernstig beschadigd zal worden als hij niet getrokken wordt.

Nazorg van een tandartsbezoek in Zoetermeer

Wanneer u de tandarts verlaat, zullen de meeste tandartsen u vragen om uw mond te spoelen met mondwater. Het kan ook zijn dat u een antibiotisch mondwater meekrijgt om de komende dagen te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw mond volledig beschermd is.

Uw tandarts kan u ook aanraden om een pijnstiller zonder recept in te nemen, zoals ibuprofen of acetaminofen, zodat u comfortabel kunt rusten terwijl uw mond geneest.

Verklarende woordenlijst

Tandheelkundig – Dit is het onderdeel van de gezondheid dat zich bezighoudt met de gezondheid van tanden en tandvlees. Reiniging – een proces waarbij de tandarts ziektekiemen en vuil van het oppervlak van uw gebit verwijdert. Flosdraad – een draadje dat wordt gebruikt om tussen de tanden en kiezen te reinigen. Fluoride – een stof die aan tandpasta en water wordt toegevoegd om uw tanden te versterken en het rottingsproces te stoppen. Lift – een procedure waarbij de tandarts tandheelkundige apparatuur gebruikt om een afzonderlijke tand los te maken van de aangrenzende tanden. Ligatuur – een soort verband dat om een tand wordt aangebracht om te voorkomen dat deze verschuift terwijl hij geneest. Pap – Een foto die door uw tandarts wordt gemaakt om als bewijs te dienen als u een claim wegens tandfout in Zoetermeer hebt. Schroef – Een paalachtig instrument dat wordt gebruikt om tanden op hun plaats te trekken. Echografie – Een apparaat dat hoogfrequente geluidsgolven uitzendt die beelden maken van de binnenkant van uw mond.

Tot slot: als u vragen of zorgen hebt over uw gebit, aarzel dan niet om deze tijdens het onderzoek aan uw tandarts voor te leggen.